Stappenplan om voorbereid te zijn op digitale samenwerking
Samenwerken is mensenwerk. Digitaal samenwerken ook, want data en technologie zijn zo effectief als wij deze zelf toepassen. En dat valt niet altijd mee. Omdat het werken met data en
Themapagina's Bouw
Een optimale samenwerking tussen ketenpartners is cruciaal voor de winstgevendheid van bouwprojecten. Niet beschikken over de meest actuele gegevens, onvolledige informatie en vermijdbare fouten zorgen ervoor dat in de bouw de aandacht voor digitalisering steeds groter wordt. Met het standaardiseren en digitaliseren van de werkprocessen kunnen grote slagen gemaakt worden. Door slim digitaal samen te werken wordt uw productiviteit sterk verbeterd. Met de benchmark onderzoeken we waar de bouw staat als het gaat om digitale samenwerking in de keten.
De urgentie om productdata beschikbaar te maken wordt steeds hoger, zowel in het ontwerpproces als tijdens de realisatiefase. Deze productdata is nodig om de supplychain te optimaliseren, maar ook om in te spelen op circulariteit, te voldoen aan rapportage verplichtingen richting opdrachtgever en vanwege wettelijke verplichtingen rond de Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen. De uitdagingen zijn groot, maar het aanbod van oplossingen voor het managen van de product data, wordt ook steeds groter. Hoe hieruit een keuze te maken?
De Wet Kwaliteitsborging is bedoeld om de kwaliteit van het bouwwerk en de positie van de consument beter te maken. Voor aannemers en ook onderaannemers betekent dit dat alles wat gebouwd wordt aantoonbaar aan de regels moet voldoen. Natuurlijk blijft u kwalitatief goed werk leveren, maar kunt u, in het kader van aansprakelijkheid, dat ook aantoonbaar maken?
Digitalisering staat bij iedereen op de agenda. Organisaties die actief betrokken zijn bij de Gebouwde Omgeving zijn daar geen uitzondering op. Het verbeteren van data en informatie over omgeving, bouwwerken en producten is noodzakelijk om gezamenlijk maatschappelijke doelen zoals klimaatakkoord en circulariteit te behalen. Vastgoed eigenaren, opdrachtgevers, opdrachtnemers en de toeleverende ketens in bouwsector en installatiesector staan gezamenlijk voor de ketenintegratie uitdaging.
Bedrijven in de bouwsector beseffen dat digitaal samenwerken in de keten cruciaal is om een voorsprong te krijgen en te houden. De komende twee jaren denken zij door uitbreiding van digitale samenwerking meer grip te krijgen op de planning en het verloop van hun bouwprocessen.Dat valt nog niet mee, zo blijkt uit de benchmark Digitaal Samenwerken in de Bouw die Contakt Consulting heeft laten uitvoeren onder een groot aantal Nederlandse bedrijven in diverse geledingen van de bouw- en installatiebranche.
Bedrijven in de bouwsector beseffen dat digitaal samenwerken in de keten cruciaal is om een voorsprong te krijgen en te houden. Driekwart denkt door uitbreiding van digitale samenwerking de komende twee jaar meer grip te krijgen op de planning en het verloop van hun bouwprocessen. Dat valt nog niet mee, zo blijkt uit de benchmark die Contakt Consulting heeft laten uitvoeren onder een groot aantal Nederlandse bedrijven in diverse geledingen van de bouw- en installatiebranche. Het stellen van concrete doelen om de samenwerking te verbeteren blijkt het meest lastig. Van de zeven onderzochte dimensies van digitaal samenwerken blijft het helder maken van gezamenlijke doelen bij 27% van de deelnemers achter bij de wens.
In de benchmark is onderzoek gedaan naar zeven dimensies, die van belang zijn voor samenwerking op digitaal vlak.
Circa de helft van de deelnemende bedrijven meent dat het inbedden van digitalisering in de bedrijfscultuur noodzakelijk is om te overleven. Vandaar dat het gemiddelde belang dat de bedrijven aan digitale samenwerking toekennen met een 8,2 hoog is. De gemiddelde score die partijen zichzelf geven voor hun daadwerkelijke performance blijft met slechts een 7 daarop achter. “En die 7 is zelfs nog geflatteerd” volgens Ron Saraber, partner bij Contakt Consulting. “Uit het onderzoek blijkt dat driekwart van de bedrijven matig of ontevreden is over de huidige samenwerking met bouwpartners. Dat blijkt onder meer te komen doordat data nog niet voldoende op orde zijn om met ketenpartners te kunnen delen en het draagvlak voor samenwerking ontbreekt.”
Ruim driekwart van de directies bij bouwbedrijven zet digitale transformatie bovenaan de agenda. Dat moet volgens 60% de komende drie tot vijf jaar leiden tot productiviteitsstijging. De groep met de hoogste performance scores op digitaal samenwerken geeft aan nu al meer grip te hebben op de planning, is productiever en levert een hogere kwaliteit. Ook het aantal opdrachten van deze koplopers zal stijgen want zij verwachten dat voortrekkers in digitale samenwerking structureel meer marktaandeel krijgen. Saraber: “Het verbeterpotentieel is dus substantieel. Pak initiatieven niet alleen op maar breng samenhang aan door met elkaar praktische doelen te stellen. Je kan het niet alleen!”
Geïnteresseerd? Download het hele rapport nu!
Wil je ook toekomstbestendige keuzes maken? Neem dan contact op met Ron Saraber +31 6 23 91 71 91 of ron.saraber@contakt.nl
Samenwerken is mensenwerk. Digitaal samenwerken ook, want data en technologie zijn zo effectief als wij deze zelf toepassen. En dat valt niet altijd mee. Omdat het werken met data en
Samen digitaal optrekken, om bedrijven en organisaties binnen de bouwbranche slimmer en sneller te maken. Dat is de kern van digiGO, de aanpak waarmee de gebouwde omgeving versneld gedigitaliseerd moet
Al enige jaren is er een sterke verbinding tussen Techniek Nederland en Contakt Consulting. In diverse projecten en initiatieven wordt intensief samengewerkt om digitalisering in de sector te stimuleren en