Elke maand gaat een van onze collega’s langs bij een zp’er uit ons netwerk. Onze collega Mered de Vries is voor de Coffee to go van deze maand op bezoek bij Erwin Lazet in Apeldoorn. 

Wie ben je?

Ik woon in Apeldoorn met mijn vrouw en twee kinderen: een dochter (14) en een zoon (16). Ik houd van sporten en doe dat dan ook zo veel mogelijk. Ik zou niet zonder kunnen. Met mountainbiken rijd ik regelmatig toertochten en wedstrijden. Binnenkort is er weer de Bart Brentjens Challenge, waar het NK wordt verreden. Daar ga ik aan meedoen.

Verder vind ik heel veel dingen leuk, zoals klussen aan het huis. Als ik maar lekker bezig kan zijn. Ik heb HTS Elektronica gedaan en ben in 1996 begonnen met werken. Over twee jaar ben ik al 30 jaar aan het werk! Dat realiseerde ik me afgelopen week; ik kon het bijna niet geloven.

Na de studie zag ik de werkgelegenheid in de elektronica business teruglopen door steeds meer gebruik van standaard platformen met specifieke software. Ik werd toen als vanzelf de hoek van IT ingeduwd. Wel heb ik het altijd leuk gevonden om iets met machines te doen. En dan vooral besturingssystemen van machines: MMI, dat staat voor Man Machine Interface. Bedieningspanelen bijvoorbeeld. Zo zie je fysiek de effecten van programmatuur.

Als het tempo in mijn werk te laag wordt, zoek ik manieren om het tempo te verhogen of de druk op te voeren door meer dingen op te pakken. Met het grote risico dat de ‘overboeking’ leidt tot stress doordat verschillende opdrachtgevers tegelijk een vraag hebben. Daar loop ik weleens tegenaan.

Op dit moment zit ik drie tot vier dagen per week bij het Kadaster in Apeldoorn. Daarnaast werk ik op afroepbasis bij VHZ Groep; zij leveren duurzame kozijnoplossingen. Soms krijgt dat een tijdelijk vast karakter, zoals bij een project. Ik ben een soort vliegende keep als architect daar. Naast VHZ verzorg ik ook architectuurtrainingen op het Novius Architectuur Raamwerk (NAR) en ben ik bezig met een informatiestandaard voor het uitwisselen van product- en kenniskwalificaties voor de technische installatiesector.

Wat drink jij het liefst uit de Contakt beker en waarom?

Koffie, gewoon zwart.

Wat is de mooiste beker die je hebt gewonnen in je leven?

Het eerste wat in mij opkomt, is een kartcompetitie die ik ooit gewonnen heb. Dat waren meerdere wedstrijden achter elkaar, ik was toen 24 of 25. Ik heb toen gewonnen van mensen die al heel lang in de autosport zitten. Een gemiste carrièrekans, zegt Erwin lachend. Nee hoor, ik ben gewoon handig met wielen en sturen, en heb gevoel voor tractie. Dat zit in mij.

Welke opdracht doe je momenteel via Contakt?

Bij Techniek Nederland zitten we tussen de eerste en tweede fase van een traject dat gaat over de informatiestandaard van kwaliteitsverklaringen op het gebied van producten en kennis. Standaarden die geborgd worden binnen het Digitaal Stelsel Gebouwde Omgeving (DSGO) om de uitwisselbaarheid van informatie te verbeteren. Fase twee gaat binnenkort van start. Mijn rol is een groep mensen te mobiliseren (in de vorm van een workshop), van kwaliteitsbeheerders tot exameninstituten en certificeringsinstanties. In deze workshop is het mijn rol ervoor te zorgen dat ze dezelfde taal spreken, elkaar begrijpen en we consensus krijgen op de ‘taal’ en de manier van uitwisseling van genoemde kwalificaties.

Aan welke opdracht koester je warme herinneringen en waarom?

CRT Techniek (Centraal Register Techniek). Omdat de vraag initieel “een app” was: het Vakpaspoort. De business context was verder niet geformaliseerd. Hoe ga je dan kwalificaties verzamelen, wie betaalt bijvoorbeeld de rekening? Dus ik ben, met een team van Contakt, begonnen bij de basis de business architectuur inclusief het financiële model en een stakeholdersanalyse.

De uiteindelijke conclusie was dat er een platform nodig was. We moesten langs alle kwaliteitsbeheerders; zij schrijven kwaliteitscriteria uit (bijvoorbeeld voor veilig werken zoals VCA). En hoe komt dat certificaat dan in de app en met welke betrouwbaarheid? Een uitzonderlijk mooie opdracht, ook omdat het gaat over efficiëntie, data en datakwaliteit. En over maatschappelijk belang rond duurzame inzet van vakmensen. De vakmensen die van het dak vallen, kunnen niet meer aan het werk. Of wat dacht je van een verkeerde installatie? Ook met de energietransitie in het vooruitzicht, moet de kans op onnodige fouten worden verkleind. Gegevensoverdracht in de bouw- en installatiebranche is erg belangrijk. Het kan vergeleken worden met het BIG-register in de zorg waarbij uiteindelijke kwalificaties ook leiden tot autorisaties. Zonder de juiste kwalificatie kan iemand bijvoorbeeld geen machine meer besturen.

PS: De app is toegankelijk voor iedereen: Vakpaspoort.

Wat zou je aan het Netwerk willen vragen? Of wat heb je nodig van het Netwerk?

Vooral het collectieve stuk, zoals gemeenschappelijke faciliteiten: kleine commissies voor bepaalde behoeften, een soort community om te delen, maar waarbij je ook over collectieven afspraken kunt maken. Een voorbeeld: ik wil een arbeidsongeschiktheidsverzekering, wat is voor de sector waarin wij actief zijn dan een handige oplossing? Kan iemand via het netwerk iets betekenen, zodat ik dat niet opnieuw hoef uit te zoeken?

Een ander voorbeeld: ‘good practice’ noem ik dat, dus niet ‘best of worst’: ik sta voor een vraagstuk en heb een nieuw CMS nodig. Wie kan mij hierbij helpen? Een mooi voorbeeld hiervan is PIM Vendors, ooit uit het netwerk van Contakt als initiatief van Chris Jobse ontstaan.

Ik heb wel behoefte om te weten wie waar zit en wat doet.

Wat ook interessant is voor het netwerk: de zachte kant. Wie is redelijk actief in het netwerk, wat heb je aan hobby’s. Ook daar kunnen we ervaring delen.

Welke (zelfverzonnen beker) zou je willen winnen? 

Een wereldverbeterende prijs: de Nobelprijs voor de Vrede, echt maatschappelijk betekenisvol. Misschien is dat wel een stukje frustratie dat ik dan van me af kan zetten en kan laten zien dat ik met mijn beperkte invloed iets heb achtergelaten.