Als je eenmaal met PIM gestart bent, wil je nooit meer terug! En dit is waarom: een Product Information Management-systeem (PIM) stelt verkopers in staat grote hoeveelheden productinformatie nauwkeurig te beheren en eenvoudig uit te wisselen met zakelijke partners. Het helpt je producten op de markt te brengen, te verkopen en te onderhouden. De data is aan te wenden voor allerlei zakelijke behoeften.

Naast de praktische voordelen kun je met een PIM ook tactische, operationele en strategische voordelen behalen waar je misschien niet eens aan had gedacht. Dat wil zeggen, als het PIM-systeem volledig is ingericht. Om je te helpen het belang van overstappen op een PIM duidelijk te maken, delen we zes voordelen wanneer je start met PIM.

Voordeel 1: Met een PIM beheer en presenteer je productdata op een overzichtelijke manier

Voor de steeds groter wordende hoeveelheid aan producten moet een overvloed aan productinformatie worden beheerd. Deze productinformatie wordt vaak gedeeld met klanten of partners. Dat kan wettelijk verplicht zijn, of gewoon een onderdeel van je klantvriendelijke service. Met een PIM kun je alle gewenste informatie verzamelen en presenteren. Het is daarbij belangrijk om de data te specificeren, zodat het past bij je publiek en platform.

Voordeel 2: Met een PIM sluit je aan bij de nieuwsgierige klant

Het tweede voordeel betreft de toegang tot informatie. Met een PIM bedien je de nieuwsgierige klant. Consumenten doen tegenwoordig zelf veel onderzoek voordat ze een aankoop doen. Ze zijn geneigd om te kopen bij verkopers die hun producten handig, overzichtelijk en uitgebreide online presenteren. Een perfecte PIM verbetert niet alleen je zakelijke back-end ervaring, maar ook de front-end ervaring van je klanten.

Voordeel 3: Met een PIM kan je verbinding maken met andere leveranciers en systemen

Door de toenemende productcomplexiteit is het belangrijk om de productdata goed te beheren. Deze waardevolle data kan vervolgens gedeeld worden met andere leveranciers. Het PIM-systeem biedt de mogelijkheid om informatie uit te wisselen. Als je overstapt op een PIM kun je e verschillende soorten systemen voeden met data uit je PIM-systeem.

Voordeel 4: PIM biedt betere toegang tot wereldwijde digitale markten, een must!

Ten vierde biedt PIM een betere toegang tot wereldwijde digitale markten. Een must-have in het tijdperk waarin alles met iedereen verbonden is. Met een goede PIM vergroot je de mogelijkheid om producten waar ook ter wereld te verkopen en kun je met data aanhaken in de gehele supply-chain.

Voordeel 5: PIM vermindert de overdracht van foutieve gegevens aanzienlijk

PIM vermindert ook de overdracht van foutieve gegevens, wat een gevaar kan zijn bij het onderhouden van gezonde zakelijke relaties. Door dat data vanuit één bron komt, beschikt iedereen over dezelfde, juiste productinformatie.

Voordeel 6: PIM biedt schaalvoordeel

Tot slot vormt een goede PIM een gecentraliseerd productdatabase, dat de mogelijkheid biedt om verschillende systemen met elkaar te laten communiceren en op elkaar af te stemmen. Hierdoor kunt je je activiteiten strategisch uitbreiden zonder meer te investeren in datamanagers of systeembeheerders. Met PIM kan eenvoudig schaalvoordeel worden behaald.

Samenvatting

  1. Met een PIM beheer en presenteer je productdata op een overzichtelijke manier
  2. Met een PIM sluit je aan bij de nieuwsgierige klant
  3. Met een PIM kan je verbinding maken met andere leveranciers en systemen
  4. PIM biedt betere toegang tot wereldwijde digitale markten, een must!
  5. PIM vermindert de overdracht van foutieve gegevens aanzienlijk
  6. PIM biedt schaalvoordeel

Test: Heeft u een PIM nodig?

Bovenstaande voordelen  kunnen in uw situatie heel interessant zijn. Misschien heeft u nu alle productinformatie in Excel en loopt dat nog prima. Maar kan uw Excel-sheet met productinformatie uw groei bijhouden? Ondersteunt uw ERP-systeem uw marktambities? In samenwerking met PIMVendors.com hebben we een vragenlijst opgesteld waarmee we u binnen 3 minuten helpen met het vinden van een antwoord of u een PIM nodig heeft. Onze enquête past zich aan uw antwoorden aan om ons advies af te stemmen op uw specifieke situatie. Start de test hier. 

Vrijblijvend advies

Heeft u nog vragen over de voordelen van een PIM-systeem in uw specifieke geval? Neem contact met ons op! Onze onafhankelijke experts zoeken graag uit hoe en welk PIM-systeem het beste past bij uw e-commerce ambities.