Op 16 mei 2024 kwamen toonaangevende spelers uit de Retailsector samen voor de “Retail meets Retail” Ronde Tafel. Het evenement met het thema “De kracht van digitalisering voor Human Capital in Retail” bood een inspirerend platform voor het uitwisselen van ideeën en best practices.

Trends in Talent Management

De middag begon met een interessante sessie over trends in talent management. Inclusiviteit en mobiliteit stonden centraal. Deelnemers benadrukten het belang van het aantrekken en behouden van de juiste mensen in een competitieve markt. Innovatieve benaderingen zoals gepersonaliseerde ontwikkelingsplannen, data-gedreven beslissingen en empowerment van winkelmedewerkers kwamen aan bod. Deze trends helpen retailers niet alleen om talent aan te trekken, maar ook om hen betrokken en gemotiveerd te houden.

Introductie van Career Guide binnen Rituals

Een van de hoogtepunten was de presentatie van Rituals over de Career Guide en de internationale implementatie in alle Rituals winkels. Dit innovatieve instrument biedt medewerkers een duidelijk pad voor carrièreontwikkeling, inclusief trainingen en groeimogelijkheden. Het enthousiasme van de aanwezigen was voelbaar toen de voordelen van deze tool werden gedeeld, zoals verhoogde medewerkerstevredenheid en verbeterde retentiepercentages.

De puzzel van het HR-applicatielandschap

De laatste sessie van de dag richtte zich op het complexe landschap van HR-applicaties. Veel bedrijven worstelen met de integratie van verschillende systemen. De discussie bood waardevolle inzichten in hoe een holistische benadering en de juiste technologieën kunnen helpen om deze puzzel op te lossen. Dit maakt processen efficiënter en verbetert de ervaring van medewerkers.

De afbeelding van een HR-applicatielandschap als bloemen sprak tot de verbeelding:

Best-of-Breed Landschap: De Madelief
Heb je een best-of-breed landschap waarin grote(re) point solutions zijn geïntegreerd? Vergelijk dit dan met de madelief. Een sterke kernapplicatie ondersteunt je belangrijkste bedrijfsprocessen, met daaromheen gespecialiseerde applicaties voor bedrijfskritische functies.

Best-of-Suite Landschap: De Zonnebloem
Wordt jouw applicatielandschap bepaald door best-of-suite oplossingen? Dan is de zonnebloem jouw metafoor. Een sterke, bepalende kern met kleinere point solutions die naadloos samenwerken voor een robuuste en flexibele IT-omgeving.

Is Jouw Applicatielandschap als een Paardenbloem?
Heb je een niet-geïntegreerd landschap met veel kleine (legacy) point solutions? Dan kan jouw ecolandschap getypeerd worden als een paardenbloem: geen kernapplicatie en alle applicaties zijn lukraak verbonden. Dit leidt vaak tot inefficiënties en complexe beheerprocessen.

Geen Point Solutions: De Cactus
Wordt in jouw applicatielandschap geen enkele point solution toegestaan? Dan is de cactus jouw vergelijking. Dit model staat voor een strak beheerd systeemlandschap met uniforme oplossingen die consistentie en eenvoud bieden.

Optimaliseer Jouw IT-Ecolandschap 

Bij het Ecolandschap helpen we je bij het evalueren en optimaliseren van je applicatielandschap. Of je nu een paardenbloem, madelief, zonnebloem of cactus als metafoor hebt, wij bieden de inzichten en oplossingen om jouw IT-infrastructuur te verbeteren.

Deelname en Netwerk

Deelnemers zoals AS Watson, Lucardi, Rituals, Scotch&Soda, SoLow, Suitsupply, Welkoop en IJsvogel Retail droegen bij aan een rijke en diverse discussie. De pauzes boden volop gelegenheid voor het delen van ervaringen en het leggen van waardevolle contacten.

De toekomst van Human Capital

De avond eindigde met een gevoel van optimisme en een duidelijker beeld van hoe digitalisering de toekomst van Human Capital in de Retailsector ondersteunt. De aanwezigen gingen naar huis met nieuwe inzichten en strategieën die zij in hun eigen organisaties kunnen implementeren om vervolgens talentbeheer naar een hoger niveau te tillen.

Mariette Steevens zwart wit

Meer weten?
Neem contact op met Mariëtte Steevens 06 81 020 978 of via mail mariette.steevens@contakt.nl