Digitalisatie oplossingen met het oog op de toekomst

img
 • Klant

  Amac

 • Expertise

  Digitalisatiestrategie

 • Branche

  Retail

 • Datum

  7 juli 2022

Digitalisatie oplossingen op met het oog op de toekomst

Met in totaal 50 vestigingen verspreid over heel Nederland, is Amac marktleider en één van de grootste Apple Premium Resellers van Europa. In 2005 startte Ed Bindels met één winkel op de Utrechtse Mariaplaats. Amac groeide de afgelopen jaren uit tot een premium keten die naast de 50 vestigingen beschikt over een zeer succesvolle consumentenwebsite en Amac Pro voor zakelijke klanten en onderwijs. Beide met een compleet aanbod aan Apple-producten en accessoires voor Mac, iPad, iPhone en Apple Watch.

“Wat ons als Amac onderscheidend maakt is de persoonlijke service. Wij zijn de grootste officiële reparatiepartner van Apple in Nederland en bieden tal van andere diensten aan Apple-gebruikers, waaronder Amac Support en iMember voor persoonlijke ondersteuning en producttrainingen,” aldus Bas de Vries die binnen Amac verantwoordelijk is voor het primaire proces, IT en facilities.

De uitdaging van Amac

“We zijn in korte tijd gegroeid naar 50 winkels en dat bracht op het gebied van automatisering de nodige groeistuipen met zich mee. Vragen over de koppeling van systemen en hoe het landschap en de totale infrastructuur rond automatisering ingericht zou moeten worden. Ook stonden we voor de praktische uitdaging het huidige kassasysteem in te richten en aan te passen aan de huidige ontwikkelingen,” aldus De Vries. “De insteek van de samenwerking met Contakt Consulting was om tot een gericht plan van aanpak te komen rondom het oplossen van performance problemen binnen onze ERP-omgeving en een advies te krijgen over de beste doelarchitectuur, passend bij onze (omnichannel)strategie.”

De aanpak van Contakt Consulting

Contakt Consulting startte met een onderzoek naar het bestaande applicatielandschap van Amac en onderzocht eveneens of de huidige implementatiepartners van de software geschikt waren om toekomstige ontwikkelingen binnen Amac te ondersteunen. De resultaten van de onderzoeken en interviews werden voorzien van een advies aan Amac gepresenteerd.

Het resultaat was een roadmap om de problemen stap voor stap aan te pakken. Onderdeel van deze roadmap was het ontwikkelen van een IT-architectuurvisie om goede detailbeslissingen te kunnen nemen. Met toekomstscenario’s in het achterhoofd, moet de IT-structuur van nu ook in de toekomst ruimte bieden. De totale flexibiliteit van het IT-landschap zou daarmee sterk toenemen. Om een juiste gesprekpartner te zijn voor implementatiepartners zou Amac ook meer IT-expertise in eigen huis nodig hebben. Reden waarom Contakt Consulting ook de rol kreeg als interim projectmanager en de IT-kar trok binnen Amac. Ondertussen versterkte Amac de IT-afdeling en werd het nieuwe, jonge team door Contakt Consulting geadviseerd en gecoacht.

Highlights van de opdracht:

 • Het verbeteren van businessprocessen met behulp van software/IT.
 • Het opstellen van een IT-architectuurvisie voor een flexibel applicatielandschap dat voorbereid is op te toekomst.
 • Het in huis halen van meer IT-expertise om een juiste gesprekspartner te zijn voor de implementatiepartners.
 • Het verbeteren van de communicatie en beslisprocessen met partners.
 • Het ontwikkelen van de nieuwe Magento2 consumenten webshop.
 • Het verbeteren van de performance van SAP.

Het resultaat

“Contakt Consulting bracht ons nieuwe inzichten en een nieuwe systeemarchitectuur. Alle inspanningen resulteerden onder andere in een betere performance van SAP en een nieuwe Magento B2C website, die inmiddels live is. “Amac is een heel stuk verder gekomen in haar IT-ambities. Eén van de wensen die we hadden was dat data eenvoudiger en sneller beschikbaar zou zijn en dat we flexibeler kunnen inspelen op veranderingen en ontwikkelingen binnen de IT.”

De kracht van Contakt Consulting

“De kracht van Contakt Consulting is dat zij over een sterk netwerk van (zelfstandige) professionals beschikt, die in staat zijn complexe digitalisatie vraagstukken op te lossen. Het denken en handelen van de professionals past bij de manier waarop wij graag samenwerken’, vertelt De Vries. “De mensen van Contakt Consulting zijn echte verbinders. Ze zoeken binnen het project steeds naar de samenwerking, waardoor het draagvlak voor veranderingen binnen de organisatie groot is. Wij zijn heel tevreden over de samenwerking en voor de komende tijd liggen er nog voldoende uitdagingen.”

“Amac is een gezond bedrijf en tevens marktleider, daar hoort ook de juiste IT-capaciteit en kennis bij, de juiste toegang tot data en een heldere visie op de toekomst. In Contakt Consulting hebben we een waardevolle partner op het gebied van informatie- en datamanagement.” Bas de Vries, COO, directeur operations en IT bij Amac