Dit is de eerste uit een nieuwe serie met professionals uit ons netwerk, waarbij elke keer het stokje wordt doorgegeven aan een expert die aangesloten is bij Contakt Consulting. Dit keer is het de beurt aan AgileCoach & ScrumMaster Miranda Sentjes. Ze ontdekte de waarde van Agile methodes bij het voorbereiden van een barbeque-feest, en begeleidt nu teams in de IT, luchtvaart en mode.

Waarom ben je AgileCoach & ScrumMaster?

“Eigenlijk werkte ik altijd al ‘agile’ zonder dat ik dat wist: ik ben flexibel, transparant, op zoek naar verbetering en voortdurend betrokken; en dat is agile werken. Voordat ik ZZP’er werd, 12 jaar geleden, werkte ik bij Cap Gemini. Ik was TestManager, en deed complexe opdrachten voor een aantal grote banken. Ik was daar ook al een spin in het web voor allerlei expertises binnen de IT en Business, en had heel veel contact met andere afdelingen. Toen de term ‘agile’ opkwam, heb ik me erin in verdiept. De hele methode bleek een effectieve manier van samenwerking, waarmee je in korte tijd veel kan bereiken. Ooit had ik een dubbelrol: ik deed mijn werk als TestManager naast mijn werk als ScrumMaster. Dat vond ik niet passend. Soms heb je tegenstrijdige belangen: als manager wil je de deadline halen, als coach zoek je vooral een efficiënte samenwerking en een goede teamdynamiek. Bovendien vraagt een team veel aandacht: een goede ScrumMaster zijn, is een full time job.

flexibiliteit, transparantie en voortdurende betrokkenheid … dat is wat agile agile maakt

Ik doe vaak twee teams naast elkaar. Bij Transavia had ik bijvoorbeeld een traditioneel IT team en een operationeel team met piloten, stewardessen en mensen van cleaning en engineering. Hun werk wordt geraakt door verschillende processen, zoals de catering of de tankdienst. Al die rollen moeten een vertegenwoordiging hebben in je team. Door ze samen te brengen, krijgen ze onderling begrip, en ontstaan er betere oplossingen. Zo kan je Agile/Scrum gebruiken binnen de IT, maar bijvoorbeeld ook voor Operational Excellence en HR.”

Wat is de grootste uitdaging in je vak?

“In mijn vak moet je alle niveaus/levels van de organisatie aanpakken, maar een Agile Transitie wordt vaak van bovenaf uitgerold: het management beslist, en de werknemers moeten het uitvoeren. Ze richten allerlei nieuwe structuren in, stellen nieuwe profielen samen en maken nieuwe werkafspraken. Jammer genoeg is daarbij vaak weinig begrip over hoe lang het wel niet duurt om zo’n cultuurverandering door te voeren. Agile werken is niet iets wat je even erbij doet, maar iets wat in elk aspect door moet dringen. Dat is een fikse verandering in de organisatie. Daarbij zie je nog te vaak dat het management zelf vrolijk in een Command en Control structuur en cultuur blijft werken. Leading by example wordt dan lastig. Ik moet iedereen in beweging krijgen: van de mensen op de werkvloer tot het C-level management. Dat is moeilijk, maar ook wel weer het leuke van mijn werk.”

Als je je vak in 1 beeld moet vangen, wat zou dat zijn en waarom?

“Een plaatje van een team dat druk met elkaar aan het samenwerken is, laptopjes open, geeltjes aan de muur, veel energie, blije gezichten. Als ik mijn werk goed doe, kijken ze ook naar elkaar, ze zijn op elkaar ingespeeld, nemen samen beslissingen, proberen nieuwe dingen uit en kunnen elkaars werk overnemen als dat nodig is.”

Wat was de belangrijkste les in je carrière?

“Kort nadat ik mijn training had afgerond, ontdekte ik thuis dat Agile werken écht werkt. Dat weekend zou ik een barbeque organiseren. Normaal zou ik in paniek raken. Ik besloot mijn lessen toe te passen: ging aan de slag met geeltjes op een scrum board met de categorieën to do/doing/done, splitste al het werk op in kleine taakjes. Het was echt een eye opener: agile werken geeft inzicht en rust – ik wist wat ik moest doen, en hoeveel me nog te wachten stond. Het gaf me de flexibiliteit om dingen toe te voegen of weg te laten als er meer of minder mensen zouden komen. Die les ervaar ik inmiddels elke dag: ik merk hoezeer mijn wereld een agile wereld is. Je bent agile, het is niet iets wat je doet. Als je agile ‘doet’, volg je de agile-regels. Als je agile ‘bent’, en begrijpt waarom de theorie die regels zo voorschrijft, kan je daar ook flexibel mee om gaan. Eén Scrum-regel is bijvoorbeeld dat een team uit 5 tot 9 mensen bestaat. Ik begrijp waarom, maar een team van 20 mensen kan je vaak ook werkbaar maken. Als ScrumMaster moet je creatief kunnen zijn om de methode passend te maken voor de organisatie waar je werkt en met de mensen waarmee je werkt. Je kan niet alles 1 op 1 kopiëren naar een andere opdrachtgever. Maar creatief, dat ben ik wel.”

Wat is je Gouden Tip voor een collega?

“Gebruik altijd je eigen werkwijze als je een team samenstelt of overneemt, neem je eigen energie mee. Samenwerken met een een team vraagt om een authentieke, eigen aanpak. Laat zien wie je bent. Het coachen van mensen is heel persoonlijk. Onecht gedrag werkt contraproductief. Probeer daarom ook niet andere (meer senior) AgileCoaches of ScrumMasters te kopiëren. Natuurlijk kun je van hen leren, maar geef er altijd je eigen draai aan. En experimenteer: wat bij de ene persoon of team wel werkt, hoeft bij het volgende team niet effectief te zijn. Wees flexibel en sta zelf ook open voor verandering.”

Neem voor meer informatie contact met ons op

Neem contact op met Ron Saraber +31 623 917 191 of  ron.saraber@contakt.nl