Start-up PIMVendors.com: van idee naar groei en bloei

Heb je een goed idee voor een product of dienst, maar heb je als zelfstandige niet alle kennis, relaties of tijd om het groter te kunnen maken? Contakt Consulting kan met je meedenken en je een platform bieden. Zo werkt platformprogrammamanager Mered de Vries samen met PIM-makelaar Chris Jobse en e-commerce incubator Stephan Spijkers. Met hun kraakverse platform PIMVendors.com willen ze klanten een bredere en snellere keuze uit PIM-systemen bieden, en leveranciers veel onvruchtbare acquisities besparen.

Het platform PIMVendors.com draait om PIM, ofwel Product Information Management. Een PIM-systeem vormt de basis voor elke verkoper die zijn producten online wil kunnen aanbieden. De klant wil weten wat hij koopt en wil zoveel mogelijk informatie over het product weten. Het PIM-systeem dat daaraan ten gronde ligt, maakt de winkel geschikt voor diensten of producten, voor B2B of B2C, voor handel binnen Nederland of tot in de verste hoeken van de wereld.  ‘Geen enkel PIM-systeem is het beste’, benadrukt Chris, ‘het gaat erom welk systeem het best bij jouw bedrijf en jouw ambities past.’

Meer keus in minder tijd

Simpel, zou je denken: je selecteert de geboden systemen op een paar kenmerken en je kiest er één uit. Alleen kost een PIM-systeem al snel 30- tot 300.000 Euro, en bepaalt het de doorgroeimogelijkheden van je bedrijf. In praktijk vergt het selectieproces dan ook vaak maanden, zo niet jaren, weet de datamanager uit ervaring. Klanten moeten zo’n 300 lastige vragen invullen, en krijgen vaak maar de keuze uit twee of drie systemen die door hun uitvoerder worden gebruikt. Nadat Chris zulke selectieprocessen tientallen keren had meegemaakt, besloot hij dat het anders moest. Hij bedacht een algoritme dat klanten helpt kiezen uit de 180 PIM-systemen die hij inmiddels kende, en ging om tafel met zo’n veertig leveranciers.

Chris Jobse 

Het resultaat is een online quickscan van 50 vragen die de klant in een uur moet kunnen doorlopen. Blijken die vragen lastig, dan biedt PIMVendors de klanten begeleiding aan. Na afronden van de quickscan krijgen ze een onafhankelijk samengestelde top vijf van PIM-systemen die bij hun wensen zouden kunnen passen. Samen met PIMVendors bekijken ze vervolgens welk van deze systemen het best past bij hun toekomstscenario’s. Op basis van dat gesprek stelt PIMVendors de klant aan een PIM-leverancier voor. Daarmee helpt PIMVendors niet alleen de klant, maar ook de leverancier. Met de gedegen voorselectie neemt hun kans op succes bij de klant enorm toe.

Schaalbaar

Chris heeft grootse ambities. Liefst ziet hij PIMVendors.com binnen afzienbare tijd internationaal gaan. Daar helpt Contakt Consulting hem graag bij. Loopt Chris’s agenda vol met klantenbegeleiding, dan kan hij een collega uit het Contakt netwerk naar voren schuiven die vergelijkbare expertise heeft. Zo is zijn werk schaalbaar geworden, stelt Chris tevreden vast, zodat hij zich daarnaast op de ontwikkeling van het platform kan blijven richten.

Stephan Spijkers

Daarvoor koppelde Contakt Consulting hem aan start-up-veteraan Stefan Spijkers, die eerder al hielp met het ontwikkelen van bedrijven als FONQ, vinobox.nl en naduvi.com.

‘Heel veel mensen broeden een idee uit op hun zolderkamertje’, weet Stephan, ’Maar kom daar uit! Pas als je met je klanten in gesprek gaat, hoor je waar ze tegenaan lopen. Het gaat er niet om dat je je eigen uitvinding gaat verkopen, maar dat je een oplossing voor hun problemen verzint. Dan is iedereen gelijk bereid om mee te werken.’

‘Alleen ben je sneller, maar samen kom je verder’

Als programmamanager van het samenwerkingsplatform kan Mered daar alleen maar mee instemmen. ‘Het is echt waar wat ze zeggen’, benadrukt ze: “alleen ben je sneller, maar samen kom je verder”. PIMVendors is voor Contakt Consulting één van de pilots waarmee ze vier innovatieversnellingsmethoden voor start-ups wil testen. Misschien hoort jouw idee daar ook wel bij?

Contakt Consulting biedt met haar netwerk de mogelijkheid om je idee te toetsen en de weg te vinden. Als je zelf geen tijd hebt of een bepaalde expertise mist, kan het netwerk van Contakt Consulting helpen. 

Meer weten? Zoek Contakt!

Wil je sparren over jouw ideeën, of heb je hulp nodig om je uitgewerkte vraagstuk te toetsen aan de praktijk? Neem dan contact op met Mered de Vries +31 (6) 54 90 58 59  of mered.de.vries@contakt.nl