In de snel evoluerende wereld van Retail, waar de verwachtingen van consumenten toenemen en de onderlinge concurrentie tussen Retailers groot is, staat één aspect centraal in het succes van elke onderneming: de medewerker. De mensen die deel uitmaken van een organisatie, van de medewerkers in de winkels tot de strategische denkers op het servicekantoor, vormen de kern die een bedrijf in staat stelt zich staande te houden te midden van uitdagingen en kansen. Dit is het menselijk kapitaal van een bedrijf: Human Capital. 

Het grote belang van Human Capital

In de huidige tijd, waar de Retail wordt geconfronteerd met ingrijpende veranderingen en ongekende uitdagingen, is het belang van Human Capital groter dan ooit tevoren. De COVID-19-pandemie heeft de markt op zijn kop gezet, waarbij de behoeften en verwachtingen van consumenten snel zijn veranderd, de concurrentie heviger is geworden dan ooit tevoren en overheidssteun Retailers noopt tot scherp aan de wind te zeilen. De uitdaging van operational excellence nastreven zonder verlies van customer intimacy en medewerkerstevredenheid is een serieuze kans. In een tijdperk waarin digitale transformatie en disruptieve technologieën de norm zijn geworden, is het vermogen van een retailer om talent aan te trekken, te behouden en te ontwikkelen cruciaal voor het behoud van een concurrentievoordeel. Een effectieve focus op de medewerker.

Relevantie voor de Retailer

Voor Retailers is het begrijpen en benutten van de kracht van Human Capital van vitaal belang voor het bereiken van duurzaam succes. Goed opgeleide en gemotiveerde medewerkers kunnen het verschil maken tussen een middelmatige en een uitzonderlijke klantervaring, tussen stagnatie en groei, tussen falen en succes. Het is daarom essentieel dat Retailers Human Capital beschouwen als een strategische investering en niet slechts als een kostenpost.

Valkuilen en gevolgen van onvoldoende aandacht

Helaas zien veel Retailers Human Capital nog vaak als een bijzaak in plaats van een prioriteit. We zien valkuilen als:

– Onvoldoende investeringen in training en ontwikkeling

– Ontoereikende communicatie

– Gebrek aan erkenning en waardering voor medewerkers

Deze kunnen leiden tot een negatieve employee experience, omdat medewerkers gedemotiveerd raken, zich niet betrokken voelen of onvoldoende toekomst perspectief zien. Als retailer loop je dan risico, door een verhoogd verloop van medewerkers, op lagere productiviteit en verminderde klanttevredenheid. Het succes van het bedrijf kan zo ondermijnd worden.

Voordelen van investering in Human Capital 

Maar wat als Retailers ervoor kiezen om te investeren in hun menselijk kapitaal? De voordelen zijn aanzienlijk. Een strategie die gericht is op het aantrekken, ontwikkelen en behouden van talent kan een directe impact hebben op het succes van een Retailbedrijf. Een betrokken, gemotiveerde en goed opgeleide medewerker voelt zich gezien. Dit heeft een positief effect op productiviteit, service, klantloyaliteit en reputatie van het bedrijf. Zorg dat nieuwe medewerkers naar jouw bedrijf toekomen, dat ze zelf ambassadeurs zijn en gemotiveerd om net een stap extra te zetten.

Het investeren in Human Capital kan ook leiden tot een vermindering van de operationele kosten op lange termijn door een lager medewerkersverloop en een efficiëntere werking van de organisatie.

Contakt zal samen met Retailers verder verder inzoomen op dit onderwerp met voorbeelden uit de praktijk tijdens onze Retail meets Retail Klant Tafel ‘Human Capital’ op 16 mei.

De rol van digitalisering

Aandacht voor de mens, ontwikkeling en verbinding kan ondersteund worden door digitalisering, maar ook op andere manieren kan digitalisering een cruciale rol spelen bij het ondersteunen en versterken van de strategieën voor Human Capital Management in de Retail. Door gebruik te maken van digitale tools en technologieën kunnen Retailers processen automatiseren, operationele efficiëntie verbeteren, training en ontwikkeling op schaal aanbieden, communicatie en betrokkenheid bevorderen, en data-analyse gebruiken om gegevens gestuurde beslissingen te nemen. Van AI-gestuurde wervingsplatforms, conversational AI tot learning experience platforms, de mogelijkheden voor digitalisering zijn eindeloos en kunnen Retailers helpen om hun menselijk kapitaal van verschillende generaties optimaal te benutten, een verbonden werkcultuur neer te zetten en gegevens gestuurde beslissingen te nemen.

Conclusie

In een tijd waarin de Retail voortdurend wordt geconfronteerd met veranderingen en uitdagingen, is Human Capital de sleutel tot succes. Door te investeren in de ontwikkeling, betrokkenheid en groei van hun medewerkers, kunnen Retailers een competitief voordeel behalen dat van onschatbare waarde is in een steeds veranderende markt. Met de juiste strategieën en de ondersteuning van digitalisering, kunnen Retailers een organisatiecultuur creëren waarin menselijk kapitaal wordt gewaardeerd en bloeit, wat leidt tot ambassadeurs van je bedrijf en duurzaam succes op lange termijn. Digitalisering biedt een scala aan mogelijkheden om de employee experience te verbeteren en het medewerkers te ondersteunen, waardoor Retailers effectiever kunnen opereren en beter kunnen concurreren in de dynamische Retailomgeving van vandaag.

Contakt zal samen met Retailers verder inzoomen op dit onderwerp met voorbeelden uit de praktijk tijdens onze Retail meets Retail Klant Tafel ‘Human Capital’. Daarbij zal Contakt ook toelichten hoe wij Retailers ondersteunen op dit onderwerp vanuit ons netwerk van professionals. Heb je interesse in deelname aan dit event, neem dan contact op met Ronald van Putten ronald.van.putten@contakt.nl of Mariëtte Steevens mariette.steevens@contakt.nl.