Er zijn heel veel verschillende PIM-systemen op de markt, maar waar moet je op letten wanneer je een PIM systeem wilt aanschaffen? Het is verstandig om van tevoren goed vooronderzoek te doen. Want met een PIM systeem kan je meer dan productinformatie managen. In dit artikel vertellen we je meer over verschillende soorten PIM-systemen.

PIM-systemen bieden een goede oplossing voor effectief Product Informatie Management. Veel (online) verkoop-, productbeheer- en marketingafdelingen vertrouwen op deze zogenoemde “middleware”-oplossing. Vanwege het grote aantal beschikbare applicaties kan het echter moeilijk zijn om een PIM-systeem te vinden dat aan alle behoeften van jouw organisatie voldoet. Om het juiste PIM-systeem te kiezen, kan je een keuze maken uit vier verschillende typen PIM-systemen:

1. PIM Marketing Systemen

Naast de basisfuncties bieden PIM systemen met een marketing focus extra opties. Denk bijvoorbeeld aan DAM (Digital Asset Management), dat je in staat stelt om een digitale catalogus te organiseren, te vinden, te downloaden en te delen vanuit één bron. Tevens kunnen marketingprocessen geautomatiseerd worden, zoals lay-outs van productdocumentatie in je eigen huisstijl, SEO-gegevens voor de online vindbaarheid van productinformatie, het bijhouden van reviews, etc. c

2. PIM-only Systemen

Deze PIM-systemen zijn uitsluitend bedoeld voor het beheren, verrijken en distribueren van productinformatie. Deze centraal georganiseerde data kan vervolgens met behulp van andere software voor verschillende doeleinden gebruikt en gedeeld worden.

3. PIM-handelssystemen

Deze systemen omvatten naast de fundamentele marketing mogelijkheden ook geïntegreerde oplossingen voor B2B-portals, webshops, landings- en actiepagina’s, promotiebeheer, online marketplaces of CRM-oplossingen.

4. MDM (Master Data Management)

MDM is een gecentraliseerde, interne opslagplaats voor alle gegevens van een bedrijf, meestal op ondernemingsniveau. Het is een uitgebreider systeem dat niet alleen productgegevens bevat, maar ook gegevens over werknemers, machines of procedures. Deze systemen zijn echter veel prijziger dan de eerste drie typen PIM-systemen.

Meer verschillen

Binnen de vier genoemde soorten PIM-systemen zijn onderling ook weer verschillen. Wanneer je op zoek gaat naar een geschikt PIM-systeem voor jouw organisatie, is het belangrijk om niet alleen naar de huidige behoefte te kijken, maar ook naar de toekomstige behoeften van jouw bedrijf. Belangrijke overwegingen zijn onder meer:

  • Schaalbaarheid. Kan het PIM-systeem meegroeien met mijn bedrijf, zodat we er op door kunnen ontwikkelen?
  • Investering en TCO (total cost of ownership). Zijn de bedrijfskosten van het PIM-systeem redelijk en kan de investering snel worden terugverdiend door een grotere productiviteit en efficiëntie?
  • Platform in ontwikkeling. Staat de leverancier toe dat je bepaalde verzoeken op een “roadmap voor ontwikkeling” plaatst
  • Is de leverancier actief in de doorontwikkeling van zijn platform?
  • Technische implementatie. Heeft de leverancier ervaring met implementatiepartners uit jouw branche of bedrijfstype
  • Gebruiksvriendelijkheid. Is het PIM-systeem geschikt voor al jouw collega’s die er mee moeten werken?

Gratis shortlist van 5 PIM-leveranciers

Voor bedrijven die een digitale transformatie ondergaan, is een PIM-systeem een belangrijke bron van productinformatie waar data wordt opgeslagen, bijgehouden en gedistribueerd. PIM is één van de cruciale stukjes van de puzzel dat de toekomst van online detailhandel zal bepalen. Een keuze maken is vaak niet eenvoudig, te meer omdat dit vaak niet tot uw dagelijkse werkzaamheden behoort.

In samenwerking met PIMVendors.com hebben we een vragenlijst opgesteld waarmee we u helpen met het vinden van een antwoord welk PIM-systeem bij uw organisatie past. De vragenlijst bevat 50 vragen die efficiënt en effectief bepalen welke PIM-oplossing het beste bij je organisatie past. Onze enquete past zich automatisch aan je antwoorden aan en na een gratis 1-op-1 gesprek met een inhoudelijke expert ontvang je jouw onafhankelijke en persoonlijke shortlist. Start de test hier.

Heeft u nog vragen over de voordelen van een PIM-systeem in uw specifieke geval? Neem contact met ons op! Onze onafhankelijke experts zoeken graag uit hoe en welk PIM-systeem het beste past bij je ambities.